Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Εδώ και τώρα η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό


metanastes660b

«Καμπανάκι» κινδύνου για τα κύματα μεταναστών στην Ελλάδα κρούουν οι New York Times καλώντας την ΕΕ να βοηθήσει τη χώρα μας. Σε editorial, η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι «παράλογο» το να περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα να σηκώσει αυτό το βάρος και καλεί την Ένωση να αναλάβει άμεσα δράση, εάν δεν θέλει να χάσει την αξιοπιστία της. Σαν η Ελλάδα να μην είχε αρκετά προβλήματα, μετά τον εξαναγκασμό της από τους ευρωπαίους πιστωτές να αποδεχθεί μία ζημιογόνο συμφωνία διάσωσης των προηγούμενο μήνα, καλείται επίσης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ολοένα και αυξανόμενων προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της, αναφέρει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, 107.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα φέτος, αριθμός που ξεπέρασε αυτούς που έφτασαν στην Ιταλία (80.000).
«Με την ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να διαθέσει περισσότερα χρήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης -όπου πολλοί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έχουν καταφύγει, εξαιτίας της κοντινής απόστασης από την Τουρκία- έχουν ανταποκριθεί με γενναιοδωρία, προσφέροντας γεύματα, κουβέρτες και ρουχισμό. Η ανταπόκρισή τους θα έπρεπε να κάνει άλλους στην Ευρώπη να αισθάνονται ντροπή, ιδιαίτερα την βρετανική κυβέρνηση που πανικοβάλλεται μπροστά στην προοπτική να διασχίσουν τη Μάγχη μόλις 3.000 μετανάστες που βρίσκονται στο Καλαί της Γαλλίας» σημειώνει η εφημερίδα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και τη χρειάζεται τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να στείλει έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα για υπηρεσίες που αφορούν τους μετανάστες. Θα πρέπει, επίσης, να εξαναγκάσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση, εάν η Ένωση θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου