Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η Κύπρος ζητάει από την Τουρκία να αποσύρει το στρατό κατοχής και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ


Second phase of invasion remembered
Σήμερα είναι η θλιβερή επέτειος της επέκτασης της τουρκικής κατοχής η β φάση της.Η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή της δήλωση καλεί την Τουρκία ν΄ αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να θέσει σε εφαρμογή τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ήταν 14 Αυγούστου του 1974 όταν οι τουρκικές ορδές διεύρυναν την κατοχή καταλαμβάνοντας τον τουριστικό σταθμό της Varosha στα ανατολικά και την πλούσια σε αγροτική παραγωγή εύφορη περιοχή της Μόρφου στα δυτικά.
Οι κάτοικοι της Βαρόσα εγκατέλειψαν τις εστίες τους έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο υπό την προέλαση του στουρκικού στρατού κατοχής του εισβολέα. Αντίθετα με άλλες περιοχές στα κατεχόμενα η Βαρόσα παραμείνει πάντα ακατοίκητη 41 χρόνια μετά  και δεν έγινε εποικισμός όπως συνέβη μαζικά στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Κύπρου που αλλοίωσαν τον δημογραφικό χάρτη της νήσου.Συνολικά το 37%  της νήσου της Αφροδίτης παραμένει υπό τουρκική κατοχή. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 5 ημέρες μετά την ανατροπή Μακαρίου.
Στη συνέχεια της τουρκικής κατοχής 2 διασκέψεις έλαβαν χώρα στην Ελβετία.Στην πρώτη συμμετείχαν Αγγλία,Ελλάδα και Τουρκία και στην δεύτερη υπήρξε και η παρουσία ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων εκπροσώπων.Ο β γύρος των διαπραγματεύσεων  οδηγήθηκε σε αδιέξοδο καθώς ο Κληρίδης ζήτησε 36 ώρες για να εξετάσει την πρόταση της Τουρκίας για μια ομοσπονδία στην Κύπρο που θα έδινε αυτονομία τους τουρκοκύπριους. Η Τουρκάι αρνήθηκε και μερικές ώρες αργότερα εξαπέλυσε και την δεύτερη φάση επίθεσης.
Στις 13 Φεβρουαρίου του 1975 η Τουρκία ανακήρυξε το κατεχόμενο βόρειο  τμήμα της νήσου  Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου.(cyprus-mail 14.8.15)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου