Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Σχέσεις Ισραήλ - Ελλάδας


  •  
     Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό.  
  • icon_zoom.png
     

    Σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας


    Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό.  
    Η διαδικασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 με την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, κκ. Γιώργου Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίο πήραν την πολιτική απόφαση να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.  Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθήθηκε από μία άνευ προηγουμένου ανταλλαγή επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών. 
    Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 7 μηνών πραγματοποιήθηκαν 11 επισκέψεις Ελλήνων Υπουργών και Υφυπουργών στο Ισραήλ μεταξύ αυτών και επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών, Επικρατείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και των Υφυπουργών Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ένεργειας και Κλιματικής Αλλαγής.  Αυτή η αρχική διαδικασία κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. κ. Κάρολου Παπούλια στην Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 2011, την οποία ακολούθησε η επίσκεψη του Υπουργού  Άμυνας της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο. Κατά την ίδια περίοδο επισκέφθηκαν την Ελλάδα οι Ισραηλινοί Υπουργοί Εξωτερικών, Επικράτειας, και Τουρισμού καθώς και ο Υφυπουργός Άμυνας. 
    Η στρατηγική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων έχει συνεχιστεί με την ίδια ένταση μετά την ανάληψη της εξουσίας της μεταβατικής κυβέρνησης της Ελλάδας, υπό την Πρωθυπουργία του κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Ντάνυ Αγιαλόν, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης τον Νοέμβριο. Ακολούθησε επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, κ. Εχούντ Μπαράκ στην Αθήνα τον Ιανουάριο.  
    Κατά την ίδια περίοδο επισκέφηκαν το Ισραήλ ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κκ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.  Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι για τις κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ, η απόφαση για την σύσφιξη των σχέσεων ξεπερνά πλέον τα πολιτικά κόμματα και αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ του ελληνικού και του εβραϊκου λαού. 
    Η Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία έχει γίνει πολυεπίπεδη και παρουσιάζει αλματώδη δραστηριότητα σε τομείς  όπως είναι  οι διπλωματικές σχέσεις, η άμυνα, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι 420.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι το Ισραήλ.  Μεταξύ αυτών και δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη καταφτάνοντας με κρουαζεριόπλοια και με τις νέες απευθείας πτήσεις προς την πόλη από το Τελ Αβίβ.  Η πόλη έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τους Εβραίους ανά τον κόσμο. 
    Η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σήμερα σε σοβαρές διαβουλεύσεις για συνεργασία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι επενδύσεις και η αγροτική ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα επισκεφθούν την Ελλάδα, η Ισραηλινή Υπουργός Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κυρία Ορίτ Νοκέντ καθώς και ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, κ. Ούζι Λάνταου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου