Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η Στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου ( Μέρος ΙΙΙ)


ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

1. Προς τον Κοίνο , στην Παλαιστίνη :
Ο αντικειμενικός σκοπός της εκστρατείας είναι να προκληθεί μια μάχη η οποία θα αποδειχθεί αποφασιστική. Προσποιούμαστε , κάνουμε ελιγμούς, προκαλούμε για ένα μόνο σκοπό : να αναγκάσουμε τον εχθρό να μας αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης. Αυτό που θέλω είναι μια μάχη, μια μεγάλη μάχηστην οποία ο Δαρείος θα έλθει με τον ανθό του στρατού του. Σκοπός μας είναι να τους συντρίψουμε τη θέληση να αντισταθούν, όχι μόνο των στρατιωτών του βασιλιά, αλλά και των λαών του.
Οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας είναι το αληθινό ακροατήριο αυτών των γεγονότων. Με το μέγεθος και την αποφασιστικότητα των θριάμβων μας πρέπει να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι καμμία δύναμη στην γή, όσο πολυάριθμη και καλοδιοικούμενη κι αν είναι, δεν μπορεί να μας νικήσει.

2. Προς τον Περδίκκα, στην Γάζα
Ο σκοπός της καταδίωξης μετά την νίκη δεν είναι μόνο να εμποδίσουμε τον εχθρό να ανασυνταχθεί, αλλά να προκαλέσουμε τόσο τρόμοώστε να μην σκεφτεί ποτέ να ανασυνταχθεί. Να καταδιώκετε λοιπόν με όλα τα μέσα και να μην τα παρατάτε μέχρι να σας αναγκάσουν ο Άδης ή το σκοτάδι. Ο εχθρός που τράπηκε σε φυγή μια φορά δε θα είναι ποτέ ξανά ίδιος στη μάχη.

3. Προς το Σέλευκο, στη Συρία :
Ως διοικητές πρέπει να κρατάμε τη σκληρότητά μας για μας. Πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση μπροστά στο εχθρό , πρέπει να αναρωτηθούμε , χωρίς ματαιοδοξία και χωρίς να ξεγελάμε τον εαυτό μας , πώς θα ενεργήσει ο αντίπαλος. Ανακάλυψε κάθε κτύπημα και δώσε μιά απάντηση σ' αυτό. Κι όταν πιστεύεις ακόμα ότι σκέφτηκες τα πάντα , πάντα θα υπάρχει δουλειά να κάνεις. Να είσαι ανελέητος με τον εαυτό σου , γιατί κάθε απερίσκεπτο χτύπημα πληρώνεται με το δικό μας αίμα και το αίμα των στρατιωτών μας.

4. Προς τον Ηφαιστίωνα, μετά την μάχη της Ισσού :
Κάνε την γενναιοδωρία πρώτη επιλογή. Αν ένας εχθρός δείξει το παραμικρό σημάδι συμβιβασμού, να του φερθείς με διπλάσιο σεβασμό. Η συμπεριφορά να είναι τέτοια ώστε όλα τα έθνη να επιθυμούν να είναι φίλοι μαςκαι να φοβούνται να είναι εχθροί μας

Source : The Virtues of War

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου