Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Το ψυχολογικό κριτήριο στην χάραξη στρατηγικής

Θεμελιωτής και αξεπέραστος μέχρι σήμερα εφαρμοστής του ψυχολογικού κριτηρίου στον πόλεμο, το οποίο σήμερα τείνει ν' αποτελέσει τον πυρήνα της στρατιωτικής τέχνης του 21ου αιώνα, υπήρξε ο Μ. Αλέξανδρος.
Η ήττα του εχθρού στα πλαίσια της εφαρμογής του ψυχολογικού κριτηρίου, δεν επιδιώκεται με την ολοκληρωτική φυσική καταστροφή του, αλλά με την διάλυσή του ως μαχητικού οργανισμού. Δεν αποβλέπεται μόνο η κατανίκηση του στρατιωτικού δυναμικού του αντιπάλου αλλά η ολοκληρωτική παράδοση και υποταγή του, πράγμα που έχει πιο μόνιμα και διαρκή αποτελέσματα. Η πλήρης φυσική καταστροφή του αντιπάλου απαιτεί μεγάλου μεγέθους δυνάμεις και προκαλεί αμφοτέρως τεράστιες απώλειες και καταστροφές, χωρίς να εξασφαλίζει απαραίτητα την υποταγή του. Αν ο αντίπαλος διατηρήσει την θέληση για μάχη , μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο με την μορφήτής κάθε είδους αντίστασης.
Ως εκ τούτου η σύγχρονη στρατηγική αναγνωρίζει ότι το πνεύμα ( η ψυχή) του αντιπάλου είναι ο κύριος στόχος σε ένα πόλεμο, ώστε να επιτευχθούν ταχύτατα και μόνιμα αποτελέσματα και μάλιστα με μικρές δυνάμεις και ελάχιστες απώλειες.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος ο οποίος συνέλαβε και ταυτόχρονα εφάρμοσε αυτό το ψυχολογικό κριτήριο στην τέχνη του πολέμου. Υπήρξαν αρκετοί θεωρητικοί του πολέμου που εντόπισαν και βάσισαν την θεωρία τους στο ψυχολογικό κριτήριο, όπως υπήρξαν αρκετοί στρατιωτικοί ηγέτες που προσπάθησαν να το εφαρμόσουν στο πεδίο της μάχης. Ομως κανένας δεν μπόρεσε να το συλλάβει και να το εφαρμόσειμε την επιτυχία και την έκτασηπου το κατόρθωσε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Source :Περιοδικό " Ιστορικές Σελίδες"
                    Δημήτρης Πατσουλές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου