Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Στρατηγικό πλήγμα στα πετροδολλάρια

Ως κύρια αιτία αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων προβάλλεται η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, πάντως, η πτώση πρέπει να αποδοθεί και στο γεγονός ότι αποδεικνύεται η αδυναμία αποτελεσματικής επιβολής του εμπάργκο που επέβαλε η Δύση (και πρόκειται να ισχύσει την 1η Ιουλίου) στις εισαγωγές αργού από το Ιράν.
Προσφάτως είχαν δει το φως της δημοσιότητας αναλύσεις που καταδείκνυαν ότι για λόγους πρακτικούς, που σχετίζονται με το θαλάσσιο εμπόριο αργού πετρελαίου, είναι αδύνατον να ελεγχθεί αποτελεσματικά η προέλευση των φορτίων των τάνκερ.

Πέραν αυτού, υπάρχουν χώρες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα προμήθειας ιρανικού πετρελαίου και μία εξ αυτών είναι η... κορυφαία σε πετρελαϊκή (και ενεργειακή συνολικά) κατανάλωση στον κόσμο.

Η Κίνα ανακοίνωσε, μάλιστα, την Τρίτη ότι συμφώνησε να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν πληρώνοντάς το μάλιστα σε... γουάν και όχι σε δολάρια! Η συμφωνία ισοδυναμεί με κόλαφο στο διεθνές πετρελαϊκό στερέωμα, αφού Πεκίνο και Τεχεράνη πρόκειται να παρακάμψουν ακόμη και το νόμισμα αναφοράς της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς. Σημειώνουμε επίσης ότι το Ιράν έχει κάνει συμφωνία, και με την Ινδία να πληρώνεται σε χρυσό! Δεύτερη πόρτα στο δολλάριο! Αν αναλογιστείται γιατί κατανάλωση μιλάμε, το πλήγμα για το πετροδόλλαρο θα είναι πολύ βαρύ.

Source : DefenceNet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου