Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Οι συνέπειες του ελλείματος ανταγωνιστικότητας


Ως έναν ασθενή στον οποίο χορηγείται όπιο, παθαίνει εθισμό και εξακολουθεί να του χορηγείται όπιο, παρουσίασε το «δίλημμα» της Ελλάδας και της ευρωζώνης, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε διάλεξή του στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στη Βιέννη, συμπληρώνοντας πως «δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε ακόμη δέκα χρόνια και έπειτα να βρεθούμε και πάλι στην αρχή».
Παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα, ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του οικονομολόγος, τάχτηκε σαφώς κατά της διαιώνισης της τροφοδοσίας του «Club Med», όπως αποκαλεί υποτιμητικά τις νοτιοευρωπαΐκές χώρες. Επισήμανε συγχρόνως πως δεν πιστεύει ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία μπορούν να μειώσουν το χρέος τους παραμένοντας στο ευρώ, ενώ ειδικά για την Ισπανία ανέφερε πως «ακόμη πολλά μας περιμένουν».
Όπως αναφέρει σχετικά το protothema.gr, o Χανς-Βέρνερ Ζιν θεωρεί ότι η ευρωζώνη προκάλεσε η ίδια την κρίση από την οποία τώρα πλήττεται, διότι πριν από την καθιέρωση του ευρώ, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αντιστάθμιζαν την ελλιπή ανταγωνιστικότητά τους με μαζικές υποτιμήσεις, ενώ όποιος αγόραζε τότε ελληνικά ομόλογα εισέπραττε μέχρι και 25% τόκους, καθώς αυτά θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.
Όμως με το ευρώ, αυτοί οι κίνδυνοι ξαφνικά εξαλείφθηκαν, οι χώρες έλαβαν φτηνό χρήμα και άρχισε το «πάρτι», με τους Έλληνες "όπως λέει" να αυξάνουν ξαφνικά το βιοτικό τους επίπεδο, τους μισθούς και τις τιμές να ανεβαίνουν και στην Ισπανία να ανθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, χρηματοδοτούμενη με φτηνό χρήμα από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με την άποψή του, το θεμελιώδες πρόβλημα της ελλιπούς ανταγωνιστικότητας, καλύπτονταν για δέκα χρόνια λόγω του ευρώ, όμως τώρα αποκαλύπτεται η αλήθεια και αυτό το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, μπορεί να οδηγήσει και ίσως τελικά οδηγήσει, στην κατάρρευση της ευρωζώνης, καθώς ο ίδιος θεωρεί πως το σύστημα του ευρώ απειλείται να τιναχτεί στον αέρα και πως απλώς αυτό γίνεται σε αργό ρυθμό.
Ασκώντας κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το ότι ζητά ολοένα και λιγότερες εγγυήσεις κατά την αναχρηματοδότηση των κρατών, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν ανέφερε ως αιτία, το γεγονός, όπως είπε, ότι στη διοίκηση της ΕΚΤ οι χώρες του «Club Med», υπό τη γαλλική καθοδήγηση, διαθέτουν ένα ποσοστό 70% των ψήφων.
Ενάντια στις επιθέσεις του Γερμανού οικονομολόγου κατά του ευρώ, τοποθετήθηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε της διάλεξης, αρκετοί από τους συμμετέχοντες, όπως το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Αυστριακή Γκερτρούντε Τούμπελ-Γκουγκερέλ, που αντέταξε πως καμιά κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να τυπώσει ούτε ένα ευρώ χωρίς την έγκριση της ΕΚΤ.

Η ίδια δήλωσε πως πιστεύει σε μια αντιμετώπιση του χρέους των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, εφόσον εφαρμοστούν τα πακέτα λιτότητας. Αλλά και ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος Μίχαελ Λάντεσμαν, του διάσημου Βιεννέζικου Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων, απέρριψε τις θέσεις του Χανς-Βέρνερ Ζιν, ως θέσεις μιας μικρής μειονότητας οικονομολόγων.
Source :  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου