Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Οι κινήσεις της Τουρκίας στα θέματα ενέργειας

Ενώ σύντομα θα βρίσκονται στην Κύπρο τεχνοκράτες της Noble Energy για επαφές με στόχο να τεθούν σαφέστατα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα ανόρυξης του φυσικού αερίου από το τεμάχιο ''Αφροδίτη'' και διοχέτευσης του στο τερματικό του Βασιλικού, σήμερα αρχίζει στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση το στήσιμο του πύργου της γεώτρησης από τους Τούρκους. Ο Ερντογάν επιχειρεί να εμπλέξει την Κίνα στα πυρηνικά του σχέδια. Η περίοδος που ανοίγεται στο θέμα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας γενικά προβλέπεται να είναι καυτή.

Επι τάπητος τα χρονοδιαγράμματα με την Noble
Τίθεται σύντομα επί τάπητος το αναλυτικό πρόγραμμα εξόρυξης του φυσικού αερίου από το τεμάχιο "Αφροδίτη" της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και διοχέτευσής του στο τερματικό Βασιλικού.Οπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, στις 17 Απριλίου θα βρίσκονται στην Κύπρο, τεχνοκράτες της Noble Energy και από την έδρα της εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας.Θα παρουσιάσουν ολόκληρο το πρόγραμμα, στην τρίτη και καθοριστική συνάντηση με την κυπριακή ομάδα επαφής.

Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η Λευκωσία θα θέσει πλέον στο τραπέζι του διαλόγου τα κρίσιμα ζητήματα του πότε και σε ποιες ποσότητες θα διοχετευθεί το φυσικό αέριο στο Βασιλικό.
Θα αναζητηθούν επίσης οι διασφαλίσεις για υλοποίηση των δεσμεύσεων της εταιρείας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορίου βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις Βρυξέλλες, ώστε οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική.

Οι Τούρκοι στήνουν το γεωτρύπανο στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση
Σήμερα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για στήσιμο του πύργου της γεώτρησης στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση όπου οι ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου) θα προβεί σε χερσαία γεώτρηση για τον εντοπισμό πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαμπερντάρ, στο χώρο της γεώτρησης έχει ήδη φθάσει το κύριο μέρος του κορμού του πύργου ενώ οι προετοιμασίες για έναρξη των εργασιών γεώτρησης συνεχίζονται.
Σύμφωνα με δήλωση του τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο συνοδεύοντας τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο εκεί επίσημο ταξίδι του, η γεώτρηση της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στα κατεχόμενα θα αρχίσει με την επιστροφή του από την Κίνα.

Εμπλέκονται και οι Κινέζοι με τα τουρκικά πυρηνικά
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι όπως είπε ο κ. Γιλντί, η Τουρκία εντός των επομένων δύο μηνών θα αποφασίσει και για το δεύτερο πυρηνικό της εργοστάσιο.

Κατά το ταξίδι στην Κίνα, είπε, θα διαφανεί κατά πόσο το Πεκίνο θα αναλάβει ή όχι την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου. Για το θέμα αυτό θα έχει, άλλωστε, συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του.
Source : infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου