Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Οι σημαντικότεροι παράγοντες ανταγωνιστικότητας


Στην τελευταία θέση του καταλόγου 14 χωρών της Ευρώπης ως προς την ελκυστικότητά τους για την ίδρυση επιχειρήσεων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας του αυστριακού υπουργείου Οικονομίας, Austrian Business Agency (ΑΒΑ) και στην οποία συμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από 14 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως ο παράγοντας του εργασιακού κόστους έπεται αρκετών άλλων στα κριτήρια βάσει των οποίων οι συμμετέχοντες στην έρευνα αποτίμησαν την ελκυστικότητα των χωρών που εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα, το  εργασιακό κόστος θεωρείται σημαντικό μόλις για το 24% και ο φόρος επιχειρήσεων  για το 23%. [σσ. Για να μην μας λένε, για παράδειγμα, ότι πρέπει να βουλγαροποιηθούν οι μισθοί μας προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστική χώρα! Διαβάστε και το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που έχουμε αναδημοσιεύσει από το capital.gr http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=38513&Itemid=160]

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, στη βαθμολογική κλίμακα της έρευνας, από 1 έως 4, με άριστα το 1, η Ελλάδα βαθμολογείται με το βαθμό 3,7. Στην πρώτη θέση του καταλόγου ελκυστικότητας των 14 χωρών βρίσκεται η Γερμανία με το βαθμό 1,4 και ακολουθούν Σουηδία (1,5), Ελβετία (1,8), Ολλανδία (1,8) και Αυστρία (1,9), που εμφανίζεται να προηγείται από θεωρούμενες ως ιδιαίτερα «ελκυστικές» για επιχειρηματίες χώρες, όπως Φινλανδία, Βρετανία ή Γαλλία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ως σημαντικότερους παράγοντες για την αξιολόγησή τους ως προς την ελκυστικότητα των 14 χωρών, τα ενεργειακά δίκτυα στην κάθε χώρα (74%), το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό (71%), την εξειδίκευση των εργαζομένων (65%), καθώς επίσης τα δίκτυα επικοινωνίας και δεδομένων, τα περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά πρότυπα, και τις επιδοτήσεις στην έρευνα.
Κατόπιν αυτών αξιολογείται η πολιτική και η οικονομική σταθερότητα μιας χώρας, ενώ πολύ μικρότερης σημασίας φαίνεται να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ποιότητα ζωής στη χώρα εγκατάστασης επιχειρήσεων...

Source :  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου