Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

SOS για φονικές πλημμύρες μετά τα χιόνια


Οι περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που παρέλυσαν από το ψύχος φέτος το χειμώνα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές πλημμύρες όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια, προειδοποιεί η αρμόδια για την πρόληψη καταστροφών υπηρεσία του ΟΗΕ. 
«Ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το χιόνι από τη Σερβία μέχρι τη Βουλγαρία, υπάρχουν ενδείξεις για καταστροφικές πλημμύρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανάτους και οικονομική καταστροφή» επισημαίνει η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαργκαρέτα Βάλστρεμ, όπως αναφέρει το vima.gr.

Η θερμοκρασία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενδέχεται να ανέβει κατά οκτώ με δέκα βαθμούς Κελσίου εντός του επόμενου δεκαήμερου, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι πάγοι που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος του Δούναβη, αναφέρει η Διεθνής Στρατηγική για την Περιστολή των Φυσικών Καταστροφών (SIPC).

Η Μαργκαρέτα Βάλστρεμ σημειώνει ότι θα πληγούν κυρίως περιοχές χωρίς επαρκή υποδομή, όπως φράγματα και αναχώματα για να κρατήσουν τα νερά.

Από το πρόσφατο κύμα ψύχους και τις χιονοπτώσεις σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, και ιδίως στα Βαλκάνια, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600 άνθρωποι. Η θερμοκρασία έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και ολόκληρες κοινότητες έμειναν αποκομμένες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Ήρθε η ώρα για τις αρχές των χωρών αυτών, τον Ερυθρό Σταυρό, τις εθνικές οργανώσεις πρόληψης των καταστροφών και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες όταν αρχίσουν οι πλημμύρες»
 δήλωσε ο εκπρόσωπος της SIPC Ντένις Μακλίν.


Source :  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου