Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο θαυμαστός κόσμος της φοροδιαφυγής

Σύστημα καρουσέλ, 4-4-2, τριγωνικές συναλλαγές. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για να περιγράψει τον θαυμαστό κόσμο της φοροδιαφυγής. Τη δική τους ωστόσο ορολογία έχουν με τη σειρά τους και οι φοροφυγάδες για τη φορολογική διοίκηση, που τους επιτρέπει όχι μόνο να συντηρούν το φαινόμενο, αλλά και να το εξελίσσουν διαχρονικά. Αναποτελεσματικότητα, αδυναμία, συναλλαγή και διαφθορά αποτελούν μέρος ενός λεξιλογίου που χρησιμοποιείται πλέον καθημερινά όχι μόνο από τους ίδιους τους φοροφυγάδες, αλλά και από τους διώκτες τους. 

Η παραίτηση Παπαγεωργίου
Η μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται πλέον μεταξύ κυβέρνησης και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Τελευταίο κρούσμα, αυτό της ηχηρής παραίτησης του διευθυντή Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Κώστα Παπαγεωργίου, ο οποίος με τη συμπλήρωση 35 χρόνων υπηρεσίας αποχώρησε από τη θέση του χωρίς δεύτερη σκέψη, παρά το σημαντικό έργο που επιτέλεσε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά δύο σημαντικές υποθέσεις: το φάκελο των γερμανικών υποβρυχίων και την έρευνα των οικονομικών στοιχείων των εμπλεκομένων στους στημένους αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Λίγο μάλιστα πριν από την παραίτησή του για λόγους… συνταξιοδότησης, ο κ. Παπαγεωργίου είχε προλάβει να ολοκληρώσει  το συμπληρωματικό πόρισμα για τα υποβρύχια, παραδίδοντάς το στις εισαγγελικές αρχές. 
Σημειώνεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο δεύτερος εμπειρογνώμονας του ΣΔΟΕ Χαράλαμπος Αθανασόπουλος στις καταθέσεις τους στην προανακριτική επιτροπή φέρεται να είχαν διαπιστώσει σημαντικές αποκλίσεις στην υλοποίηση του έργου των αντισταθμιστικών προγραμμάτων και στα φορολογικά στοιχεία, με πάνω από 250 εκατ. ευρώ να χαρακτηρίζονται «ορφανά», αφού δεν υπάρχουν παραστατικά που θα πρόδιδαν τους αποδέκτες του ποσού. Υποστηρίζεται δε ότι από τότε που ξεκίνησαν την έρευνα, τον Αύγουστο του 2010, η συνεργασία τους με το υπουργείο Άμυνας για τη συλλογή στοιχείων ήταν ιδιαίτερα προβληματική και η όποια εξέλιξη υπήρχε γινόταν με μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν παρέμβασης της εισαγγελίας που διερευνούσε την υπόθεση.  
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του ή σε οποιοδήποτε άλλο πόστο για να συνδράμει τη φορολογική διοίκηση στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, πλην όμως φερόταν έντονα εκνευρισμένος από την απάθεια της πολιτικής ηγεσίας και την απαξίωση μιας τόσο νευραλγικής διεύθυνσης όπως αυτή των ειδικών υποθέσεων. Η διεύθυνση αυτή ασχολείται με μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξέπλυμα χρήματος, τριγωνικές συναλλαγές (υπερτιμολογήσεις), εικονικά στοιχεία, κρίσιμες υποθέσεις μεγάλης δημοσιότητας, αλλά και με καταγγελίες που αξιολογούνται ως σοβαρές και χρήζουν ιδιαίτερα προσεκτικών χειρισμών από έμπειρους ελεγκτές (πρόσφατη είναι η περίπτωση ελέγχου συναλλαγών συγκεκριμένης τράπεζας με εταιρείες άμεσου ή έμμεσου συμφέροντος του ήδη διωκόμενου από τις αρχές προέδρου του Δ.Σ. της τράπεζας).
Παρά τον σημαντικό όγκο εργασίας, η υπηρεσία σχεδόν υπολειτουργούσε, αφού εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο οι μισοί από τους 100 και πάνω υπαλλήλους που αριθμούσε έχουν αποχωρήσει ή μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες. Κενή παραμένει όλο αυτό το διάστημα και η θέση του υποδιευθυντή, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας λόγω των δύο διαφορετικών αντικειμένων που υπηρετούνται (φορολογικό – τελωνειακό). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαγεωργίου πριν από την τελική απόφαση να καταθέσει τα χαρτιά του προσπάθησε να κάνει μια διερευνητική επαφή με πολιτικούς του προϊσταμένους προκειμένου να λάβει ένα στίγμα των προθέσεων του υπουργείου για το μέλλον της υπηρεσίας. Η επαφή έγινε, αλλά ο κ. Παπαγεωργίου δεν πείστηκε. 

Τα θύματα της «μάχης»
Έως τώρα τα βασικά θύματα της μάχης του υπουργείου Οικονομικών με τη φοροδιαφυγή δεν είναι οι φοροφυγάδες, που συλλαμβάνονται και γρήγορα αφήνονται ελεύθεροι, αλλά τα στελέχη των διωκτικών αρχών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν παραιτηθεί, ενώ άλλοι έχουν δεχτεί μηνύσεις και εισαγγελικές διώξεις.  
Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην ΓΓΠΣ Διομήδη Σπινέλλη και του διευθυντή Σχεδιασμού Ελέγχου του ΣΔΟΕ Νικόλαου Λέκκα για συκοφαντικούς, όπως αναφέρεται στη μήνυση, ισχυρισμούς περί εκτεταμένης διαφθοράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που προέβαλαν σε εκδήλωση με θέμα «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη». Να θυμίσουμε ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο πρώην ΓΓΠΣ είχε κάνει λόγο για το διαβόητο σύστημα 4-4-2 που ακολουθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός: από τα 10 ευρώ που βεβαιώνονται ως φόροι, 4 μένουν στην τσέπη του ελεγχόμενου, 4 στην τσέπη του ελεγκτή και μόλις 2 πηγαίνουν στο Δημόσιο. 
Ο κ. Σπινέλλης εξάλλου είχε αποχωρήσει από τη ΓΓΠΣ το περασμένο καλοκαίρι επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, με τις φήμες ωστόσο να θέλουν ως πραγματική αιτία τη μη αξιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών της σχετικής λίστας ονομάτων που είχε συντάξει η ΓΓΠΣ για είσπραξη προστίμων από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Οι καταγγελίες ακουμπούσαν τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος κάποιους μήνες αργότερα υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά την ποινική δίωξη που του άσκησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Την έρευνα είχε διενεργήσει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος υπολόγιζε τη ζημιά από τον μη καταλογισμό προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων τουλάχιστον στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ.
Στη λίστα πάντως των παραιτηθέντων περιλαμβάνονται τα ονόματα και των δύο παραπάνω οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι στα τέλη του περασμένου έτους υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους (παρέμειναν τελικά στις θέσεις τους), εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μελετώμενη νομοθετική κατάργηση των θέσεών τους. Η τότε παραίτησή τους απασχόλησε μάλιστα και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, αφού μεταξύ των υποθέσεων που χειρίζονταν ήταν τα CDS, η λίστα φοροφυγάδων του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά και υποθέσεις επώνυμων φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών. 
Στη μακριά λίστα των διώξεων περιλαμβάνεται τέλος και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ Χ.Π., ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας.
 Source : FreeSunday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου