Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων

«Η ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσει με προσοχή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, υπό το φως της σταθερής και διαχρονικής θέσης ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό» αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και προσθέτει:


«Ως προς το ευρύτερο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις και συνεκτιμώντας τις νομικές, ανθρωπιστικές και άλλες παραμέτρους του ζητήματος, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων».

«Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών και τονίζει ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της».

Ο κ. Δήμας επισημαίνει επίσης ότι «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην απόφασή του από 3ης Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας -στην οποία παρενέβη και η χώρα μας, διαπιστώνει ότι το γεγονός ότι ένα κράτος απολαύει ετεροδικίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ενός άλλου κράτους, δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς του ευθύνης και της συνακόλουθης υποχρέωσης του να παράσχει αποζημίωση».

Το έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη ο οποίος είχε ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή «ποιο είναι το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πώς θα συνυπολογιστούν οι τόκοι». Ο κ. Βαλυράκης είχε απευθυνθεί επίσης στο υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας να ενημερωθεί «ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μιας πιεστικότερης ίσως διεκδίκησης, με τρόπο μάλιστα που να μην συνδέει τη δημοσιονομική κρίση της χώρας μας με το γεγονός αυτό».

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προς απάντηση ερώτησης για το ενδεχόμενο παράστασης της ελληνικής κυβέρνησης στην εξέταση προδικαστικού ερωτήματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ετεροδικία της Γερμανίας σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου. Η ερώτηση, την οποία είχαν καταθέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Σοφία Σακοράφα, αναφέρεται «στο προδικαστικό ερώτημα του ιταλικού δικαστηρίου της Brescia, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στο ζήτημα της υποχρέωσης της Γερμανίας να καταβάλει αποζημιώσεις σε ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα παραβιάστηκαν από γερμανικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης «σε συνέχεια διαβίβασης, από την Ειδική Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, της προδικαστικής υπόθεσης C-466/11 αίτηση ιταλικού δικαστηρίου για την έκδοση προδικαστικής απόφασης, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης απέστειλε στις 25 Ιανουαρίου 2012 έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών (Ειδική Νομική Υπηρεσία, Τμήμα Δικαίου της ΕΕ, ΕΝΥ-ΕΕ) με τις θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα προέκρινε την παρακολούθηση της εν λόγω προδικαστικής παραπομπής σε αυτό το στάδιο, ζητώντας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών συνεχή ενημέρωση, προκειμένου εν συνεχεία να συνεκτιμηθεί από τα δύο υπουργεία η σκοπιμότητα συμμετοχής της χώρας μας κατά την προφορική εκδίκαση της υπόθεσης».

Οι ερωτώντες βουλευτές έχουν επισημάνει ότι «η υπόθεση ενδιαφέρει την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και Έλληνες πολίτες, θύματα ή συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, έχουν προσφύγει εναντίον της Γερμανίας ενώπιον ελληνικών και ιταλικών δικαστηρίων και ζητούν αποζημίωση». Έχουν επίσης επισημάνει ότι «σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Ελληνική Δημοκρατία έχει δικαίωμα να παραστεί ως ενδιαφερόμενο μέρος και να θέσει αιτήματα προς το δικαστήριο, όπως είχε κάνει και στην υπόθεση της καταστροφής του Διστόμου και εκπροσωπήθηκε στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Source : www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου